Welkom Sander

Sander food curator enbiun studio research trends

 

 

30.04.2019

Please meet Sander Uitdehaag, onze eerste program foodcurator én voorheen chef-kok van het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger. Sander is altijd op zoek naar plekken waar hij zijn passie voor creativiteit en onderzoek in de praktijk kan combineren. 

 

Het opzetten en aansturen van food programma’s is een nieuwe service genaamd ‘enbiun program’. De komende maanden zal Sander vorm gaan geven aan enbiun zijn eigen food programma. Diverse klanten zullen gaan deelnemen om zo veel klanten insights te krijgen. Daarbij zal een belangrijke taak voor Sander worden om op basis van deze kennis maatwerk foodprogramma’s te ontwikkelen voor onze opdrachtgevers. Deze maatwerk programma’s voor klanten worden toegespitst op de klantwaarden en specifieke wensen van hun medewerkers. Daarnaast zal hij nauwlettend de (internationale) foodtrends en concepten gaan volgen.

 

Samen met cateraars en productiekeukens zal Sander ervoor zorgen dat deze programma’s in de praktijk worden gebracht. Centrale thema’s hierin zijn gezondheid, duurzaamheid en circulariteit. Dat klinkt als een hoop op zijn nieuwe enbiun bord maar we zijn er zeker van dat dit geen enkel probleem is voor deze culinaire duizendpoot. 

 

 

Sander verbindt

eten, wetenschap 

én gedurfd ondernemerschap.

 

 

Sander gelooft in het verbinden van mensen, talenten, vragen, culturen en zintuigen. Daarbij heeft hij vanwege zijn praktische ervaring in een dynamische omgeving ook belangrijke kennis van de dagelijkse gang van zaken in de keuken. Hij is gewend te koken voor allerhande budgetten, aantallen couverts en bijzondere thema's. Zo zette hij ooit een vier gangen insectendiner neer om een inhoudelijk thema te versterken. Ook is hij visionair in het werken met leveranciers, hij experimenteerde bijvoorbeeld als eerste met geitenbok-vlees op het menu. Sander heeft altijd oog voor duurzaamheid en kwaliteit. Het is teveel om op te noemen wat deze duizendpoot allemaal doet, maar één ding is zeker, hij is simpelweg dé ideale kandidaat om de rol van eerste enbiun food curator te vervullen. Meer weten over enbiun program? Neem contact op met tofohr@enbiun.flywheelsites.com 

 

enbiun studio job kitchen office design
The enbiun studio in Amsterdam

Meer weten over Sander? 

 

Naast zijn passie voor de keuken is Sander ook geïnteresseerd in fotografie. Samen met Vincent van Baar, Arjan de Nooy en Anne Geene vormt hij het fotografisch collectief Salvo. Salvo exposeert en publiceert jaarlijks en was onder anderen in september 2018 te zien bij het festival Unseen op de boekenmarkt. Hij combineert dit dan ook weer met eten, zo exposeerde hij onlangs een kalfstong die was gedroogd tot charcuterie die later op het menu stond van het aansluitend diner. Eten en fotograferen in één ervaring. Zijn inspiratie haalt hij uit het programma in Pakhuis de Zwijger en samenwerkingen met, voor het oog, onlogische professies. Kunstenaars, filosofen en wetenschappers zijn allemaal een mooie voedingsbodem voor deze dynamische chef.  

 

Sander heeft zijn eigen manier van werken en stuurt zijn keukenteam vooral op het samenwerken met elkaar. ‘’Ik vorm een club koks om me heen die ik allemaal een beetje mede-chef maak.’’ Sander vindt de verschillende achtergronden, kwaliteiten en uiteenlopende voorliefdes van het team erg interessant en zet dat in bij de ontwikkeling van het programma voor Pakhuis de Zwijger. Niet iedereen binnen het team is namelijk een kok. Sander betrekt net als enbiun ook andere disciplines bij het proces. Zo leren twee Syrische vluchtelingen het team nieuwe specialiteiten en werkwijzen vanuit de traditionele familiekeuken. Zo maakt een Koreaanse kunstenares een wekelijkse special van lokale producten. En bereidt een fotografe die Sander kent van de KBK academy en collectief Salvo, alle basis voor de patisserie, het pizzadeeg, de hennepbroden en de quiches van de week. Ook legt een stagiaire filosofie, Sander dagelijks het vuur aan de schenen als hij praat over duurzaam eten en voedselmodellen van de toekomst. Want hoe verenig je het lekkere met het goede? Hoe weet je wat 'goed' is met zoveel keuzes? Is er wel een 'goed' of een 'beter' of hangt dat af vanuit welke positie je die vraag stelt?

 

Dit zijn vragen die dagelijkse besproken worden in de debatprogramma’s van Pakhuis de Zwijger. Naast lekker eten opdienen vindt Sander het belangrijk om vooral deze thema’s in de keuken te verwerken. De keuken is het verlengstuk van de debatprogramma’s en wordt gebruikt als testcase voor de soms nog abstracte ideeën en modellen die in de debatten gepresenteerd worden. ‘’Zo is niet het eten pur sang maar ook het verhaal eromheen alsmaar belangrijker: de producenten, boeren, vertical farmers, paddokwekers, insecten-pioniers, stokers, wildplukkers, tempeh-kwekers, geitenbokken-promoters allemaal lopen ze de keuken van het Pakhuis binnen en soms ook het podium van een programma op. En omgekeerd komen wij bij hen over de vloer (of beter: op het land, in de flat of in de scheepscontainer).’’ Heel inspirerend. 

 

Wij zijn erg blij dat Sander ons team heeft versterkt met al zijn kennis en ervaring en kunnen niet wachten om onze disciplines samen te voegen. Welkom Sander!