Schermafbeelding-2020-05-04-om-16.12.54-panorama

oleg pelmeni bar, amsterdam

Culturen

verbinden

door eten

Ook geïnteresseerd in een compleet uitgewerkt horeca concept?

Bel of mail ons vandaag nog!

case omschrijving

Opdracht

Een authentieke Russische modulaire F&B formule ontwikkelen 

 

Services

Consultancy

Brand Design

Interior Design

Communication

Graphic Design

Strategy

Een opmerkelijk koffiehuis-keten uit St. Petersburg, Bushe genaamd, wilde de Europese markt betreden door hun eerste restaurant in Amsterdam te openen. Het idee was om een plek te creëren die de schoonheid van de Russische eetcultuur kon laten zien, die harmonieus integreert in de rijkdom van de wereldkeuken. Zo ontstond het mono concept restaurant, Oleg Pelmeni Bar. Het is een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, plezier kunnen hebben, geïnspireerd kunnen raken en kunnen delen. De aanpak van enbiun draaide om sociale connectie en we wilde gezelligheid, warmte en plezier integreren. We wilden niet dat Oleg een abstract merk zou zijn, maar iets met een 'gezicht'. Het moest aanvoelen als een gastheer, vriend, maar ook als familie. 

 

De Pelmeni 

Oleg, het gezicht van het restaurant, zijn koffiehuizen hadden een focus op koffie en sandwiches. Hij wilde een typisch Russische traditie en ervaring naar Nederland halen: de pelmeni. Pelmeni's zijn Russische knoedels die bestaan uit een vulling die in dun deeg is gewikkeld. Pelmeni wordt ook wel beschreven als "het hart van de Russische keuken". Het verhaal over dit smaakvolle gerecht maakt deel uit va de marketing en branding van Oleg. Het concept van Oleg blijft trouw aan zijn roots, want je kunt ook in het restaurant genieten van een uitgebreid Russisch ontbijt.

De Oleg Pelmeni Bar maakt zijn eigen pelmeni compleet vanaf 'scratch' en produceert ook zelfgemaakte en gefermenteerde dranken zoals kombucha, kvas en mors.

 

 

Oleg-FloorPlan
Schermafbeelding 2020-05-18 om 14.50.10
Schermafbeelding-2020-05-18-om-14.41.27

Een dynamische identiteit 

De Oleg Pelmeni Bar is een moderne en kosmopolitische ruimte, die de Russische identiteit op een interessante, intelligente en mooie manier weerspiegelt. Kleine details zijn geïntegreerd, zodat er altijd een verrassingselement is. 

Banners en textiel aan de muren verwijzen naar Russische tradities in huisdecoratie. Door wandtextiel opnieuw te onderzoeken en lagen te gebruiken, hebben we textiel van het merk 'Oleg' gecombineerd met kunstwerken van Russische en Nederlandse kunstenaars. Het samenkomen van verschillende artiesten, beelden en boodschappen lijkt op het narratieve karakter van wandtapijten en de verhalen die ze vertellen. 

opening Oleg bar russian cousine breakfast lunch diner
Schermafbeelding 2020-05-18 om 14.41.02

Manuel Palland

Art Director

 

Design:

Web Design

Graphic Design

Brand Design

Ons belangrijkste doel was om via een visuele identiteit en verbinding tussen Rusland en Nederland te creëren. Het was een heel interessant proces om deze links te vinden, omdat we niet wilden dat het concept te expliciet Russisch zou worden. Oleg (wat ook de naam van de eigenaar is) wilde dynamische visuals creëren, en een soort 'vlag die Nederlanders en Russen met elkaar verbindt'.  Het logo en de details, zoals het ronde patroon dat geïnspireerd is op de pelmeni, zijn Russische elementen. Deze aspecten hebben we gecombineerd tot een open en uitnodigende ruimte waar iedereen samen kan genieten van Russisch eten. 

Russische elementen herkaderen 

We hebben een duidelijke link gelegd tussen hoe de architectuur van St. Petersburg geïnspireerd is op die van Amsterdam. Tsaar Peter de Grote wilde zijn land namelijk in de 18e eeuw moderniseren en keek hierbij af bij veel Europese landen. Dit deed hij onder meer door een hoofdstad te kiezen die meer in het westen lag van Rusland, om zo zijn land meer westers te maken. Niet alleen gaat de legende dat de Russische vlag is geïnspireerd op de Nederlandse, maar als je goed kijkt naar de plattegrond Sint-Petersburg, zie dat de stad erg veel inspiratie haalt uit de grachten van Amsterdam. Dit heeft enbiun meegenomen in het design proces voor de Oleg Pelmeni Bar.

Schermafbeelding 2020-05-26 om 11.21.23

De Russische en Nederlandse vlag zijn allebei rood, wit en blauw. Enbiun heeft de vlaggen samengevoegd tot een nieuw embleem. Dit embleem vertelt het verhaal over de vermenging van het cultureel erfgoed van deze landen.

Schermafbeelding 2020-05-18 om 14.39.22
Schermafbeelding 2020-05-18 om 14.41.34

19 december 2019 was de opening de Oleg Pelmeni Bar in Amsterdam. Klik op de link om meer foto's van het restaurant te zien! 

 

tags
  • analysis
  • brand development
  • branding
  • communication
  • concept
  • graphic design
  • interior design
  • logo design
Jan Willem van de Sande
Sales Director

Every talk
starts with
a dialogue

Get in touch →