De opmars van de high-end koffie

TRENDING — 03.12.2017

Koffie heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in onze studio. We zijn allemaal wannabe barista’s, zijn geobserdeerd door ons koffie apparaat, dat een prominente plek in de studio inneemt en serveren onze gasten graag een koffie met latte art. Ook houden we de ontwikkelingen in de koffiebranche in de gaten. We merkten dat er in de afgelopen 5 jaar heel wat veranderd is in koffie concepten in de grootstedelijke gebieden. De generieke aard van Starbucks heeft voor een hele nieuwe categorie rebellerende koffie spots gezorgd. Kleinere en meer high-end koffie concepten die de consumenten een gevoel van gebondenheid geven, persoonlijker zijn en met name goede kwaliteit nastreven. Hippe koffieplekken ingericht met ruige houten meubels en barista’s met bijpassende baard. De bijna wetenschappelijke naamgeving voor deze categorie is ook wel ‘derde golf’. Lees er hier meer over.

Een trend die we signaleerden is de ontwikkeling van koffie en het toegenomen precisiewerk. Koffie is zo delicaat als wijn en wordt gecombineerd met voedsel en zelfs begeleid door experts. We zagen dit onlangs ook gebeuren in Amsterdam, met de opening van de prachtige Scandinavian Embassy, waar koffie is verheven tot grote hoogte in combinatie met heerlijk eten.

Daarnaast zagen we de snelle opkomst van Blue Bottle-koffie, die merkwaardig genoeg werd overgenomen door Nestlé. Blue Bottle heeft de kwaliteit en de precisie op de voorgrond gesteld door minimale identiteit en interieur. Blue Bottle zou je kunnen zien als de Apple van de koffie, wat betreft eenvoud in combinatie met de perfecte details. Wij zijn dan ook niet verbaasd dat Blue Bottle zijn basis heeft gevonden in werelds meest kieskeurige en moeilijkste markt, Japan.

Over Japan gesproken, hier hebben we kunnen bewonderen wat de toekomst voor koffie zou kunnen brengen. Experimentele koffiebranderijen verhogen de kwaliteit van koffie door te spelen met de extractiemethoden en de ervaring van de klant.

We hebben een lijst opgesteld met vernieuwende koffieconcepten van nu die het bezoeken waard zijn:

DSCF5480-001

Tim Wendelboe,

Oslo, Noorwegen

Tim Wendelboe is een koffiebranderij, espressobar, koffiebron en trainingscentrum in Grünersgate 1, Oslo, Noorwegen. Het doel is om bij de top van de wereld te horen op het gebied van de koffiebranderij, de espresobar en een voorkeursbrons te zijn voor kwaliteitskoffie, kennis en innovatie.

 

Sprudge_-Weekenders_Coffee_Exterior_Eric_Tessier_07

Weekenders Coffee,

Kyoto, Japan

Deze kleine koffie schuilplaats in Kyoto heeft exact de juiste roast, wat ervoor zorgde dat we volledig versteld stonden van de kwaliteit. Geweldig geisha-koffie en een ervaring om nooit meer te vergeten.

Scandinavian-Embassy-Happy-Rec-Fish_3-e1418914875385

Scandinavian Embassy,

Amsterdam, the Netherlands

Ze zijn al een tijdje een echte bestemming in de Amsterdamse koffie wereld en wij geloven erin dat dit voorlopig ook nog wel zo zou blijven. De kwaliteit en consistentie is lofwaardig, en u kunt daarnaast hier ook terecht voor de beste Noorse grillgerechten.

Simone_Anne_We_Are_Adventure_Blue_Bottle_Coffee_Oakland_004-600x900

Blue Bottle Coffee,

Oakland, California and Worldwide

Blue Bottle Coffee Company is een koffiebranderij en retailer waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Oakland, California, United States. In 2017 is het bedrijf grotendeels overgenomen door Nestlé. Blue Bottle staat bekend om het waanzinnige interieur, beschikt over personeel met de juiste kennis, de delicate roast en de gedetailleerde graphic designs. Ook waarderen ze ambacht en hebben ze samenwerking met Hario voor prachtige keramiek.

cupping-ruimte-1-350x350

Special Roast,

the Netherlands

Deze branderij is opgezet door Hendrik Blom om te voorzien in hoge kwaliteit koffie en persoonlijke roasts die worden verkocht in onafhankelijke winkels, restaurant en cafe’s. Wij zien dit als een unieke en logische ontwikkeling waarbij koffie van steeds hogere kwaliteit wordt geserveerd op locaties die niet primair koffie serveren.  

Merken die enbiun ook ontworpen heeft voor deze branderij zijn Bacchi and Zagadabi.