TRENDING — 08.04.2020
Otemba Ramen in Amsterdam
In 2011 maakte familie Slok een reis naar Vietnam. Dat was het moment waarop Martijn (toen 18 jaar oud), Myrthe (16) en Bastiaan (14) verliefd werden op de Aziatische cultuur. Na vele reizen, gesprekken, ontdekkingen en ideeën werd hun droom realiteit: een Japanse ramen bar naar Amsterdam brengen! Otemba Ramen was geboren. Enbiun helpt hen bij concept ontwikkeling, merkstrategie, branding, graphic- en interior design.
branding en interieur ontwerp voor Otemba Ramen door enbiun
Deze nieuwe jonge horeca ondernemers maken de stap om na de corona crisis hun deuren te openen. Hoe kijken zij tegen de crisis? En hoe gaan zij er mee om? We interviewde Myrthe Slok.
Hoe gaan jullie om met de corona-crisis?
Alhoewel er internationaal gesproken wordt over een crisis, spreken wij dit liever niet zo uit. Ons streven lag om onze deuren te openen voor het paasweekend, maar dit wordt nu met weken, of misschien wel maanden vertraagd. We vinden het heel belangrijk om positief te blijven, er zijn tevens ondernemers die het momenteel veel zwaarder hebben dan wij. Waar nodig proberen we creatief naar oplossingen te zoeken, vele leveringen vanuit Azië zijn namelijk stop gezet. Kunnen wij zelf evt. decoraties namaken? Andere ingrediënten gebruiken? Want natuurlijk willen we 100% ‘ready to rumble’ zijn zodra de maatregelen worden ingetrokken.
Waar andere horeca gelegenheden take-away als ‘oplossing’ hebben, zien wij hier als startend restaurant momenteel geen oplossingen. Wellicht gaan we Japanse kookvideo’s en recepten maken en online gooien! Elke dag komen we samen om ideeën en oplossingen te bedenken. 1 ding is zeker, en we blijven het tegen elkaar herhalen: het is een bijzondere periode waarin we moeten blijven lachen, kop op, en plezier hebben. Dit mag en kan niemand ons meer afnemen.
"Crisis of niet, we moeten blijven genieten.
2020 zou ons jaar moeten worden, niet dat van corona."
Hoe heeft het de plannen verandert?
Het was zeker een grote tegenslag toen wij te horen kregen dat alle horeca gelegenheden hun deuren moesten sluiten. We hebben allemaal zo hard gewerkt om begin april open te gaan, en hoe nu dan verder? Leveranciers die later leveren, interieur bouwers, kunstenaars, en andere derden die niet met meer dan drie personen op locatie mogen en willen zijn. De stress slaat bij iedereen toe. Wanneer we bijvoorbeeld met de gemeente in contact proberen te komen m.b.t. een vergoeding, krijgen we bericht dat we hier waarschijnlijk niet voor in aanmerking komen, simpelweg omdat wij nog geen inkomsten hebben gehad uit onze onderneming, terwijl we het juist nu zo hard nodig hebben. De verhuurder staat ook in spagaat, en heeft net als wij, vele vraagtekens bij het maken van keuzes. De accountant, met jaren ervaring, heeft evenmin antwoorden op onze vragen. Wanneer je Rutte in de persconferentie hoort zeggen dat dit, op de WOII na, de grootste crisis is die Nederland ooit heeft gekend, weet je dat het écht menens is. Hoe gaan de komende maanden er voor ons uit zien? Wanneer mogen wij onze deuren openen? En wordt dit dan net zo’n blij en succesvol moment zoals wij gehoopt hadden? Het is de grootste vraag die dagelijks door ons hoofd spookt.
Wat denk je dat het effect zal zijn wanneer jullie open gaan?
Als het zo ver is, en we mogen open… gaan we dan een groot openingsfeest geven? Want grote kans dat iedereen straks eerst zijn eigen favoriete kroeg in duikt. Of juist niet, want mensen zullen misschien voorzichtiger zijn en ook minder te besteden hebben. Kunnen wij nu al cadeaubonnen verkopen, die gasten later kunnen inzetten? We zitten in een situatie waar vele andere horeca ondernemers niet in zitten. Als startend horeca ondernemer is het dus even zoeken naar het juiste ‘aanval/openingsplan’.
Crisis of niet, we moeten blijven genieten. 2020 zou ons jaar moeten worden, niet dat van corona.