architecture and light, up-cycling & the connection inside outside

De Scraplights zijn ontworpen door Graypants. De korfvormige lampen zijn lasergesneden uit verharde karton
De Scraplights zijn ontworpen door Graypants. De korfvormige lampen zijn lasergesneden uit verharde karton

 

Architectuur en licht was het thema van de architectuur beurs in Rotterdam dit jaar. Een klein team van enbiun bezocht deze beurs waar nieuwe materialen en producten gepresenteerd worden. Zeker ook interssant omdat up-cycling en de verbinding tussen binnen en buiten veel nadruk kregen. Dit zien we in veel projecten terug op dit moment. Opvallend was het vele gebruik van alledaagse materialen en voedingsresten die tot nieuwe producten verwerkt worden. 

Hierboven op de foto zijn bijvoorbeeld de lampen van Scraplights te zien. Deze serie is gemaakt van golfkarton en wordt volledig handmatig geassembleerd met niet-giftige lijm en coating. Dit is bijzonder omdat ons opviel dat veel nieuwe producten of materialen namelijk alleen aan de oppervlakte duurzaam lijken. Iets verder kijken leert vaak dat de bevestigingsmaterialen nog steeds zeer milieu onvriendelijk zijn. 

 

 

Mat getrommelde tegelpanelen gemaakt van kokos schalen.
Mat getrommelde tegelpanelen gemaakt van kokos schalen.

 

Duurzaamheid is al een lange tijd een belangrijk onderdeel binnen architectuur. Dit zal ook zeker nog een tijd zichtbaar blijven in alle ontwerpen. Want dat je met duurzaamheid bezig bent moet ergens ook werkelijk te zien en te voelen zijn. Upcyclen van materialen in onze ontwerpen is daarom eerder een basisvoorwaarde dan een trend truukje in een designproces. 

We zien nu al een grote ontwikkeling binnen bedrijven die circulair met de eigen materialen willen omgaan. Afval = grondstof als principe. Een verbouwing moet bijvoorbeeld gedaan worden met hergebruik van eigen sloopafval of upcycling van het meubilair. Zo worden plafondplaten opnieuw gebruikt. Dienen nieuwe interieur elementen al volledig circulair ontworpen te worden en wordt in ontwerp direct rekening gehouden met de reststromen van de komende jaren. Genoeg te doen op dit vlak voor ontwerpers en producenten. Het is goed om te zien dat de producenten op de beurs echt met innovaties bezig zijn. En 1 ding is zeker, de toekomstige designs zullen hoe dan ook toekomstbestendiger zijn dan wat tot nu toe als geaccepteerd werd gezien. 

 

 

Meer informatie over het tentoonstelling op MaterialDistrict.
Meer informatie over het tentoonstelling op MaterialDistrict.