corona header

TRENDING — 07.05.2020

COVID-19 PROTOCOL

Door de pandemie worden organisaties gedwongen hun gehele bedrijfsinrichting te revalueren. Zo ook het bedrijfsrestaurant, de koffiebar, de pantry en het contract met de cateraar. Wat zijn de wijzigingen hierin en hoe kan je als bedrijf hiermee omgaan?

Shift in bedrijfscultuur

De gehele bedrijfscultuur wordt onder de loep genomen. Sterke teams met beperkingen in sociaal contact zorgen voor nieuwe uitdagingen. Een essentieel onderdeel van de dagelijkse sociale connectie is de lunch. Eten en drinken doe je veelal samen. Samen lunchen of kletsen bij de koffiemachine vormt interesse, begrip en verbinding. 

 

Het bedrijfsrestaurant en de koffiemachine zijn daarom de sociale binders van het kantoor. De plek waar je iedereen tegen kan komen. Als medewerkers meer afstand moeten houden (of vaker thuis werken) én er geen centrale lunchplek, pantry of borrelplek meer is om te verbinden, hoe wordt de cultuur, het teamgevoel en de connectie tussen medewerkers dan gewaarborgd?

PRE-COVID-19 SITUATIE:

bgffj

SITUATIE NU:

FLOORPLAN 1,5m after COVID 06/05

Op de bovenstaande plattegronden zie je een contrast van een piekmoment in een bedrijfsrestaurant tijdens de pre-COVID-19 situatie (+/- 0,63 persoon per m2) en in de situatie van nu (+/- 0,14 persoon per m2). De 1,5 meter maatregel zorgt ervoor dat naast het zitgebied ook de uitgifte, de manier van betalen, het service niveau en het assortiment geëvalueerd moet worden.

Twee concepten

Twee weken geleden vroegen wij aan ons netwerk om te reageren op een tweetal scenario’s voor het bedrijfsrestaurant bij het weer in gebruik nemen van kantoren. Concept 1: het lunchgebied gebruik je als social distance werk- en ontmoetingsplek en het lunchen op een andere manier organiseren. Concept 2: je ontwikkelt een COVID-19 proof uitgifteconcept met minder maar beter aanbod en maakt gebruik van shifts.

 

Uit de reacties blijkt een grote voorkeur voor concept 1 waarbij het restaurantgebied wordt gebruikt voor een werk- en ontmoetingsplek waarbij de lunch op een andere manier wordt geregeld. 

 

Welke problemen of vraagstukken ervaart een bedrijf nu door (de maatregelen van) corona? Wij nemen u mee in een aantal scenario’s waar bedrijven mee te maken kunnen of zullen krijgen in de tijden van COVID-19 op gebied van bedrijfscatering en -services. De reacties die we hebben gehad zijn meegenomen en in de protocollen verwerkt.

PROTOCOL CONCEPT 1

Het social distance restaurant
en flexibele werkplek

 

Veel bedrijven hebben een te kort aan ruimte om personeel op 1,5 meter afstand van elkaar een plek te geven. In dit scenario wordt het bedrijfsrestaurant tijdelijk gebruikt als werkplek buiten de lunchtijd om. Men is gewend om nu in andere omgevingen te werken, dus een nieuwe flexwerk-methodiek binnen het pand kan hier een oplossing voor bieden. De meeste bedrijfsrestaurants zijn qua vloeroppervlakte ruim opgezet en dus relatief eenvoudig tijdelijk om te bouwen tot een andere functie. Puur vanuit de 1,5 meter gedachte een oplossing die snel inzetbaar is om toch extra capaciteit te creëren op kantoor. 

 1. Nieuwe indeling 
  De ruimte wordt anders ingericht en krijgt een andere functie. Dit zal per kantoor verschillen. Uitgangspunt is dat het geen lunchplek maar een flexibele ontmoetings- en werkplek is. Een soort werkcafé in een ruime opstelling. Hierbij dient wel rekening gehouden te worden met akoestiek, ARBO en infra om het werken zo veel mogelijk te faciliteren.  

 2. Beperkt menu 
  Dit sluit aan op de enbiun filosofie dat aanbod sowieso beperkter en meer toegespitst moet worden op kantoor. De beperkingen die nu gelden versnellen de uitrol hiervan. Afhankelijk van een eventuele shift indeling hoeft dit menu niet dagelijks te wisselen.

 3. Smart bestelsysteem
  Lunchen wordt niet meer gezamenlijk gedaan aan tafels maar op de werkplek. Middels een app of website kan vooraf de lunch besteld en eventueel zelfs betaald worden. De app helpt ook om een indicatie te krijgen van hoeveel mensen er mee lunchen, waardoor een goede inschatting gemaakt kan worden in de keuken. 

 4. Afhalen of brengen
  De cateraar kan de aanvragen verwerken in tijdslots waarin medewerkers hun lunch kunnen afhalen, of ze worden gebracht. Hierdoor heeft de cateraar meer controle op de lunchpiek en voorkomt het plekken met een hoge densiteit aan mensen, zoals rijvorming bij uitgifte en vaatstations.

program app4

PROTOCOL CONCEPT 2

Een COVID-19 proof
uitgifte concept

Een meer voor de hand liggend scenario is het aanpassen van de uitgifte. Hier zien we al veel opties voor ontstaan waarbij de routing, uitgifte, aanbod en het afrekenen anders wordt ingedeeld. Een aantal adviezen:

 1. Lunchen in shifts
  Omdat we niet meer allemaal tegelijkertijd in het bedrijfsrestaurant kunnen lunchen, zal er in shifts gewerkt worden.

 2. Communicatie.
  Hoe werkt het precies, wat wordt er van je als medewerker verwacht en hoe werkt het lunchen? Openingstijden, het menu en de spelregels dienen breed gecommuniceerd te worden. 

 3. Duidelijke routes
  In en rondom het bedrijfspand wordt ervoor gezorgd dat men elkaar niet hoeft te kruisen op weg naar de counter, toiletten en/of lift. 

 4. Aanpassen uitgifte en verpakkingen 
  Beperk de keuze en serveer maaltijden uit. Verstrek samengestelde gerechten enkel indien ze per stuk gepakt kunnen worden. Denk aan verpakte salades en belegde broodjes. Dit vermindert rijvorming en er zijn minder (minimale) handelingen nodig. Grote buffetten waar men zelf hun maaltijd bij elkaar schept zijn verleden tijd.

 5. Betalen
  Om contactmomenten te beperken kan worden gekozen voor vaste menuprijzen. Een optie is om betalingen te faciliteren middels een app waarbij medewerkers ook vooraf hun bestelling plaatsen.  

Het is en blijft belangrijk om de connectiviteit ook op een fysieke manier te faciliteren op kantoor. Medewerkers zullen in de toekomst juist naar kantoor komen om samen te komen. Zorg er voor dat er plekken gereserveerd worden die geschikt en veilig zijn om een informeel gesprek met elkaar aan te gaan, een kop koffie te drinken en/of samen te lunchen.

pay2

Focus op gezond & gemakkelijk eten en drinken

Naast een sociale connectie ontstaat er een nog sterkere focus op vitaliteit. Het is aan te raden om als bedrijf je sterker op de vitaliteit van je medewerkers te richten. Duidelijke richting in het type gerechten met de focus op gebalanceerde en gezonde gerechten die mensen weerbaarder maakt. Door een beperkter en overzichtelijker aanbod met geproportioneerde maaltijden aan te bieden, wordt het voor medewerkers een snelle en gemakkelijke keus. 

Kantoren hebben nog een flinke klus voor de boeg. Gelukkig hoeven ze dit niet alleen te doen en biedt de cateraar vaak al een helpende hand. Door duidelijke afspraken te maken en een goed plan te schetsen over de nieuwe bedrijfsvoering, kan dit de nieuwe methodiek van werken worden in de tijd van COVID-19. 

app5

Bestel App

enbiun en enbiun Program ondersteunen je graag bij het uitwerken en implementeren van deze scenario’s. We hebben een bestel app beschikbaar voor iedereen die hier gebruik van wenst te maken. Deze is eenvoudig en snel in gebruik te nemen.

Wilt u meer over dit onderwerp weten of hier dieper met ons over in gesprek gaan? Neem dan contact op met Jan Willem van de Sande of laat uw gegevens achter.

Jan Willem van de Sande

Sales Director

+31 (0)6 11 86 80 24

vandesande@enbiun.com