Dutch Design Week 2018

Dutch Design Week

 

 

Op 20 Oktober is het weer tijd voor het grootse design evenement van Noord Europa: de Dutch Design Week / DDW. Het 9-daagse evenement  staat dit jaar in het teken van ’If not us, then who?”
Samen bepalen we hoe de wereld eruit ziet. Neem je verantwoordelijkheid om de uitdagingen aan te gaan. Zeker als designer. Maar ook als food professional of in welk gebied werkend ook, neem van ons aan dat het altijd een must is om naar DDW te gaan. Bij enbiun hebben we wat hoogtepunten op een rijtje gezet voor je. 

 

Een aantal highlights uit het programma van 2018:

 

 

Circulair design
Uiteraard speelt ook circulair design een rol bij de invulling van het programma van 2018. In de Embassy of Circularity wordt de Exploring Circular Housing tentoonstelling gepresenteerd.
In deze tentoonstelling tonen designers de kracht van circulair ontwerpen. Er worden concepten getoond voor leefbare en betaalbare circulaire appartementen voor het jaar 2020. Met welke materialen kan er gewerkt worden en hoe kan deze nieuwe design intentie bij het bouwen gestimuleerd worden? Zeer interessant omdat er zoveel nog niet gedaan is en dit echt in de kinderschoenen staat. Alles is mogelijk! Op DDW kun je trouwens ook de Space en Architectuur Route lopen om deze tentoonstelling te bezoeken. Goede optie. 

 

Food design
De Kazerne - Home of Design in Eindhoven is de hotspot waar wijn, dineren, design, kunst en technologie samen komen. Iets wat ons natuurlijk na aan het hart ligt. In de meer dan 1000 vierkante meter wordt design in combinatie met een heerlijke lunch of een verfrissend drankje gebracht. Centraal staat de expositie ONGOING DIALOQUE waarin recent werk te zien is van oude Dutch Design Week vrienden, naast werk van veelbelovende talenten. Zeker een kijkje en hapje waard.  

 

 

Dutch Design Week 2018, 
Like Leather, Yksi Expo
Dutch Design Week 2018, Like Leather, Yksi Expo

 

New materials route 
Er zijn weer verschillende thema routes uitgestippeld om te volgen tijdens de Dutch Design Week. Wij als design bureau zijn erg geïnteresseerd in de route van de ‘New Materials’. Deze route toont niet alleen nieuwe producten maar vooral ook de nieuwe materialen die er ontwikkeld worden. Zo kom je bij het volgen van deze route langs de Yksi Expo: Like leather. Deze expositie toont 15 voorbeelden van nieuw leer. De ontwerpers showen nieuwe methodes om leer een langere levensduur te geven of te vervangen voor een duurzame optie.

Zo ontwikkelde Mies Loogman samen met Ecco Leather een leer soort van wilde zwijnen. Jaarlijks worden er in Nederland vanwege populatie en veiligheidsredenen duizenden wilde zwijnen neergeschoten. Het vlees wordt geconsumeerd maar de huiden worden weg gegooid. Loogman heeft verschillende looi methodes ontwikkeld om deze huiden te kunnen verwerken tot leer en gaf het de naam: Wild Leather.

Naast dierlijke leer soorten worden er ook steeds meer plantaardige vervangingen ontwikkeld. Tjeerd Veenhoven ontwikkelde een methode om van de Betepalm een soort leer te maken, Coffee based van Verdraaitgoed maakte een cover van koffieverlies van 1 kopje koffie. Op 20 oktober wordt de winnaar van de new material award uitgereikt.

 

Digital Design route 

Digital Design is ook een thema route binnen de Dutch Design Week 2018. Deze route onderzoekt de grenzen tussen de digitale en de fysieke wereld door ontwerp. Een inzage van wat er aan de rand van creativiteit, technologie en de digitalisering gebeurt. Super interessant omdat wij in onze designs vaak de fysieke factor zijn in een digitaliserende omgeving. Hoe speelt digitaal echter een rol in food en workplace design, hoe vinden we die combinatie opnieuw uit. Ook deze route staat op onze To Do lijst.  

 

Inspiratie & Eten bij designers

Natuurlijk moet er ook aan de innerlijke mens gedacht worden. Dit jaar zijn er 5 Pop Up restaurants op DDW die door designers zijn opgezet. Eindelijk een plek waar food & design echt samenkomen. De opties zie je hier in het programma terug.  Highlight wordt sowieso de spraakmakende diners van Naresh x envisions. Weten wij uit betrouwbare bron.... Wel even reserveren. 

 

De Dutch Design Week is een bijzonder en uniek evenement in de wereld. Mensen komen van heinde en verre om het te bezoeken. Wij kunnen alleen maar zeggen: Go and get Inspired. Het event duurt van 20-28 oktober en speelt zich af in Eindhoven.