Waarom de barista de belangrijkste persoon in een verzamelpand moet zijn!

TRENDING — 13.12.2017

 

door Fascal Hukker

Foto @MaartenvanderWal
Foto @MaartenvanderWal

Zes jaar werk ik inmiddels voor enbiun Food Architects. A lifetime in deze snelle tijden. Maar Enbiun is dan ook een bijzonder bedrijf. Een designstudio die mooie eet en drinkconcepten bedenkt, ontwerpt en uitvoert. En een team vol koffiefreaks, heerlijk!

In het begin van de zes jaar reisde ik naar Amersfoort waar de studio zat. Tot in 2015 eindelijk de, door mij zo gewenste, stap naar Amsterdam werd gemaakt. En wel naar het HNK verzamelpand aan het IJ. Een karakteristiek gebouw in de Amsterdamse Houthavens met veel verschillende MKB bedrijven als huurders. Een centrale locatie met goede voorzieningen en een prachtig uitzicht op het water vanuit onze vergaderruimte. Allemaal top dus. Behalve dat ene....dat essentiële onderdeel.... een goed koffie- en foodconcept. Juist datgene wat mensen kan verbinden, een bakkie. Daar konden wij als koffiefreaks natuurlijk niet mee leven, daar moest wat aan gebeuren.

Met dit artikel wil ik je meenemen in onze gedachten en ontwerpstappen om in ons eigen verzamelpand de kracht van goed eten en drinken over te brengen. Het proces van simpelweg een mooie centrale plek voor iedereen creëren. Een plek die vandaag officieel geopend wordt met een goeie borrel, een feestelijk moment!

AAIAAgDGAAAAAQAAAAAAAAs0AAAAJDZkODI4MTAzLWI2Y2YtNDQ5Yy04NDllLTdlY2NhZTQxZmRjMQ

Corporate community

 

Gek genoeg is een gebrek aan goede Food en Drink spaces iets dat we als team veel terugzien in het land op dit soort nieuwe plekken. Het is een beetje ieder voor zich, regel je lunch zelf maar. Wellicht vloeit dit fenomeen ook nog voort uit de de crisis. Want veel verzamelpanden vinden juist hun oorsprong in die crisistijd. De efficiëntie en kostenbesparing bleken aantrekkelijk voor veel MKB bedrijven. Diensten als receptie en catering werden afgestoten, vergaderruimtes gedeeld en de m2 geminimaliseerd. Nieuwe huurders werden aangetrokken met ambitieuze plannen om de bedrijven naast fysiek ook inhoudelijk aan elkaar te linken. Een commerciële en sociale meerwaarde ten opzichte van een geïsoleerde plek. Een corporate community zou het zijn. In theorie dan.....

Koffie First aanpak loont

 

In de praktijk komt het kennis delen en netwerken echter vaak niet van de grond. Uit dit onderzoek van de TU Eindhoven blijkt althans dat er vooralsnog geen bewijs van te vinden is. De waan van de dag bepaalt dat bedrijven vooral op de eigen taken gericht zijn. En in de meeste panden hoeft men elkaar fysiek niet tegen te komen. Terwijl juist de sociale cohesie zo belangrijk kan zijn voor de resultaten van een bedrijf. Verschillende studies wijzen uit dat deze sociale verbinding de productiviteit, werktevredenheid en de creativiteit positief stimuleert. Kijk maar eens naar het beroemde Watercooler effect en dit artikel uit de Harvard Business Review 'Not all smart people work for you'. Een bakkie koffie is zo laagdrempelig en sinds 1652 (eerste koffie cafe in London) al de verbindende factor tussen alle lagen van de bevolking. Check hiervoor deze interessante presentatie over hoe koffie de basis is van een florerende start-up scene in Kansas City met het initiatief "1 million cups". Je moet wel gek zijn om geen goede koffieplek in een verzamelgebouw te creëren met de barista als verbindend middelpunt. So we did....

Put your money where your mouth is

 

In onze eigen etalage moet de koffie tenslotte goed zijn. Dus is Jan Willem in gesprek gegaan met de verhuurder HNK en gestart met het project Koffie First. In feite zijn we van huurder naar partner gegaan. Even wat achtergrond zodat ik straks de design beslissingen in de juiste context kan zetten. Het pand aan de Van Diemenstraat in Amsterdam is een gebouw met een gezamenlijke entree en gedeelde diensten. Onder andere de receptie en de vergaderfaciliteiten zijn gedeeld. Onzichtbaar om de hoek was een kleine bar gevestigd. Deze had tot doel om koffie en een klein foodassortiment te verzorgen voor het zitgedeelte en de bewoners. Sprake van een kantine was er niet. De bar leed verlies en werd gesloten. Ons eerste conceptidee was om in elk geval alles te centraliseren. Alle functies moeten gemixed worden zodat ze relevant blijven. Links zie je de oude situatie en rechts de gewenste opzet.

AAIAAgDGAAAAAQAAAAAAAAsjAAAAJDA2YWY5NzlhLTkwMmYtNDliNS04MTVjLWI1NWJkZjcxNDMzNA
Onze missie werd de volgende:

 

Maak een centrale dynamische plek in de entree van het verzamelgebouw HNK te Amsterdam.

 

Een bar met goede koffie en vers eten, een kwalitatieve selectie aan retailproducten, een ontvangstservice en vraagbaakfunctie voor bezoekers en bewoners. In feite een gewoon een zeer goede hotel conciërge met een passie voor eten en koffie!

Uitgangspunten project

 

  • concept: een dynamische en nuttige plek die bewoners en bezoekers verbindt
  • design: een aantrekkelijk en sterk middelpunt met solide functionele elementen
  • service: een uitnodigend gastvrije ontvangst met gecombineerde diensten, een echte gastvrouw functie
  • product: goeie koffie, vers en lokaal eten dat een kwalitatieve keuze biedt aan gasten
  • exploitatie: een positief exploitatiemodel met gelijkgezinde partners

DESIGN INTERIEUR:

 
AAIAAgDGAAAAAQAAAAAAAAubAAAAJGVlYThlOWZjLTE4N2MtNDEwNC04ZTZkLTRlNGUyMjA4MjU0ZA

Een bar van 15 meter

 

De basis van het design van David Kulen is een bar met een groot volume in het hart van de ruimte. Een centrale plek die in de oude situatie werd ingenomen door postbussen en een gang. De bar is minimalistisch gehouden in materiaal en vorm. Dit creëert meer focus op het assortiment dat op de bar gepresenteerd wordt. De foodproducten zijn de stralende sterren van de bar. Precies wat we als team voor ogen hebben. Ook de verlichting is minimalistisch en strak. De elegant geplaatste TL buizen zorgen voor een mooi ritme. De bar loopt door in een aanschuiftafel die het hoog zitten en sneller consumeren stimuleert. Een dynamiek waar elk kantoor naar streeft. 

DESIGN GRAPHIC:

 

Functioneel modern

 

Er is door designer Manuel gekozen voor een vrij minimale identiteit van de bar zelf, zodat deze aansluit bij de identiteit die HNK als moederorganisatie heeft. Wel is specifiek gekozen voor een eigen identiteit om de bar meer een entiteit in het gebouw te laten zijn.

De golfjes als visueel element in het design staan voor het water aan het IJ, wat deze locatie uniek maakt. Tegelijkertijd zijn deze ook functioneel. De golfjes worden in de identiteit als divider ingezet. De gekozen kleuren geven contrast aan de ‘grijze bar’ en vertalen de kleur van het assortiment. Door de kleur vormt de signing een echte eyecatcher in het interieur.

AAIAAgDGAAAAAQAAAAAAAAr5AAAAJGY5ZmY1NDc0LTY5MzUtNDEyMC1iZGM0LWRkYmQ5MzllZGZkOA

UITVOERING HEAT:

 
ENBIUN-HNK-BAR-2283

Een continue proces

 

HEAT verzorgt de uitvoering in samenwerking met Kragtwijk Catering. Personeel met een “spin in het web” mentaliteit is aangetrokken. Ons team met Anneleid traint de nieuwe medewerkers en blijft betrokken.

Op 5 oktober was de stille opening samen met enbiun en Kragtwijk Catering. De komende maanden zal geschaafd worden aan de uitvoering en vooral aan het assortiment. Het sociaal kloppend hart heeft een eerste impuls gekregen. Nu is het aan de mensen in het concept om er ook echt die warme verbindende plek van te maken die Enbiun en haar partners voor ogen hebben. Op 30 november is officiële opening van de bar met alle pandbewoners en betrokkenen.

Is het gelukt?

 

Een concept is nooit af, zeker niet als er veel verschillende doelgroepen gebruik van maken. De aandachtspunten worden momenteel opgesteld door de feedback van gebruikers. Die geven onder meer aan dat het concept zelf nog simpeler mag. Wij zijn nog niet klaar en onze barista ook nog lang niet. Die gemeenschappelijke plek voor alle pandbewoners is er nu, de volgende stap is de meerwaarde realiseren die samen werken op kan leveren. Met de barista als katalysator.

 
Get up and change stuff

 

Wat ik het leukst vind aan dit hele project is dat het toont dat je moet doen waar je voor staat als bedrijf. Wij vonden de kwaliteit van de catering en hospitality in onze etalage niet voldoen aan onze maatstaven. So we got up and changed it. Nu is het aan ons om de beoogde sociale effecten te gaan realiseren, next challenge!

Mocht je na het lezen van dit artikel zelf de ruimte willen bekijken of met ons willen sparren over je barista ambities? Let me know! Ik zou het leuk vinden om van je te horen via een PM bericht of via de website van enbiun.

FACTSHEET

ADRES

HNK kantoor, Van Diemenstraat 51 te Amsterdam.

 

UITDAGING

Ontwikkel een aantrekkelijke en verbindende centrale plek in een anoniem verzamelgebouw. Een concept met positieve exploitatie. 

 

SERVICES ENBIUN

Concept, graphic design, interieur design, food concept, businessmodel, exploitatie en uitvoering.

 

Enbiun is initiatiefnemer, ontwikkelaar en mede exploitant van dit concept. Samen met partners is dit project gerealiseerd. Vanaf 5 oktober is de bar open voor publiek.